10 d’octubre 2013

Saücada

Com cada any hem preparat la nostra gelea de saüc amb l'ajut inestimable dels passants pel refu.
Aquest any hi havia molta fruita i molta gent i el resultat es veu a l'última foto: més de vint potets d'aquesta delícia per posar-us-ho per l'esmorzar o amb el iogurt.
O per donar-la a algun nen que tingui la tos eixuta.
Gràcies a tots els col·laborador/es, ja teniu el vostre pot esperant-vos!











20 de setembre 2013

La Brama del Cérvol


CAP DE SETMANA AL CATLLARÀS, 28 i 29 de setembre de 2013



Programa:
Dissabte 28, a les 9 del matí, trobada al santuari de Falgars, per començar l'itinerari. Buscarem bolets i comentarem tot el que el bosc ens ofereixi (guiatge Esteve Padullés).

Dinar a Ardericó
Dissabte tarda xerrada: El món del cérvol. La brama.

Sopar a Ardericó
Dissabte nit, sortida nocturna a escoltar la brama.

Diumenge 29, a trenc d'alba i després d'esmorzar, seguirem el rastre del cérvol (guiatge Pol Guardis)
Dinar a Ardericó

Retorn a Falgars i més bolets!
Preu: 
Guiatges 30€ (inclou els dos guies i totes les activitats)
Pernoctació i àpats 55€

Cal portar sac de dormir, binocles i frontal.

El Cérvol al Catllaràs

La Serra del Catllaràs acull una colònia de cérvols que ha anat creixent des de que van ser reïntroduïts als anys 50. Ja formen part del paisatge habitual de la zona i s’han anat multiplicant fins al punt que els pagesos es queixen per la deperdició d’herba que els suposen.
No es excepcional una topada amb ells, solitaris o en grups fins a 10 o 15 a les vies properes als nuclis habitats.
Davant de la seva proliferació cada any es donen més i més permisos de caça però encara hi ha masses i temem que poden patir una epidèmia com la que van sofrir els isards a l’alta muntanya i que va deixar aquella població en un preocupant 5% de l'original.
Aquesta situació fa que els cérvols son molt fàcils d’observar a qualsevol hora del dia, també des del balcó, i que deixen els seus rastres a peu de Mas Ardericó.
Tanmateix aquesta circumstància ha provocat que la carn de cérvol ha arribat a ser ingredient (apreciadíssim) de la cuina de la zona i d'Ardericó.
Però el més espectacular es:


La Brama del Cérvol

Des de mitjans de septembre fins a finals d'octubre es pot viure el impressionant concert de la brama del cérvol al Catllaràs. Fins a sis mascles hem arribat a sentir des del balcó de casa.Tot l’any els mascles han viscut solitaris o en petits grups, però ara s’han apostat en llocs estratégics per fer sentir la seva veu.




Reclamen les femelles que es posen molt nervioses a l'hora de decidir-se i formen harems, cobrint-les i marcant territori amb secrecions glandulars, orina i rascant els troncs amb les banyes.





A vegades els mascles es barallen per imposar-se en un territori i sobre un competidor que pretén les mateixes femelles




El so del xocar de les seves banyes es espectacular i és pot presenciar a Pla Fondo, Montclús i fins i tot davant mateix d’Ardericó, quan volta poca gent.
Cap a mitjans d’octubre el zel decreix i les femelles abandonen els harems i tornen a ajuntar-se amb d’altres femelles fins a la tardor següent.

Indicacions

Com organitzar una excursió per observar la brama :
· Escolliu hores fresques i llocs poc concorreguts, és recomana sovint aixecar-se d’hora i arribar al lloc d’observació abans de la sortida del sol (+/- 7h). Si no hi ha hagut massa moviment de gent, però, qualsevol hora sense calor sembla bona.
· Es molt important mantenir el silenci, mantenir-se fora de la visió dels animals i tenir en compte la direcció del vent i no portar perfums o semblants per no alarmar als cérvols.
· Porteu prismàtics o telescopi terrestre per facilitar l’observació.
· Ja que ningú pot assegurar-vos l’èxit de l’excursió, preveieu una activitat complementaria com pot ser l’identificació d’altres mamífers i ocells o la recollida de bolets.
Reserveu amb temps a Ardericó via arderico@gmail.com.

Sortida guiada amb Ambidees

Programa i preus: per aquí

Interferiu el menys possible amb les activitats dels cérvols i per tant amb el medi natural en general:

· Aneu amb el màxim silenci.

· En vehicles de motor, circuleu el mínim, sempre per les pistes principals i a velocitat moderada (30km/h es el màxim legal per pista).
· A peu, com norma, quedeu-vos sobre els camins marcats.
· Intenteu sempre passar desapercebuts, no crideu per veure córrer o aixecar el vol als animals.
· No deixeu residus de cap mena a la muntanya.