31 de març 2011

Temporada de buscar-se unes Banyes!

Ja ha arribat la temporada de buscar-se unes banyes de cérvol al Catllarás.
Ara que l'herba encara és curta i és més fàcil distingir les banyes que han anat caient finals d'aquest mes.
Les banyes només les presenten els cérvols mascles una bona part del any, ja a partir del primer any de vida. Les banyes les renoven cada any: els cauen al voltant del març o l'abril i els tornen a créixer, de manera que cap al juliol o l'agost
ja tenen les banyes noves formades.

Del Viqui:
Una banya és una protuberància punxeguda de la pell al cap de diversos mamífers, que consisteix en una cobertura de ceratina i altres proteïnes que envolta un nucli d'os viu. Les banyes autèntiques només es troben en els cetartiodàctils remugants, tot i que hi ha altres animals amb estructures molt similars. Les banyes solen anar en parelles, i en la majoria d'espècies, només els mascles en tenen. Les banyes comencen a créixer poc després del naixement, i continuen fent-ho durant la vida de l'animal (excepte en el cas de l'antílop americà, que cada any muda la capa externa però conserva el nucli ossi).

I si no en trobeu, teniu una bona excusa per passejar pels prats d'Ardericó, Faig i Branca o Montclús escoltant el cucut, i buscant les primeres flors.