18 d’octubre 2006

El Boix Grèvol (Acebo) ha tret els seus fruits


Aquesta setmana hem tingut la sort de veure camí de la font d'Ardericó, els primers exemplars amb els típics fruits vermells del Boix Grèvol o Acebo en castellà (Ilex aquifolium), el que ens recorda que el nadal està a la cantonada.
Precisament l'us d'aquesta planta que pertany a la família de les Aquifoliàcies com a decoració durant les festes de nadal ha fet que estigués en perill d'extinció i per tant es una planta protegida i està prohibida la seva recol·lecció.
Les seves fulles punxegudes i els seus característics fruits vermells li concedeixen una bellesa extraordinària i es pot trobar en estat salvatge a les fagedes i boscs de roure, com els d'Ardericó.
Antigament decoccinant l'escorça i les fulles servien per a combatre el refredat, la febre i en infusió combat la grip. Els fruits vermells son altament tòxics i poden causar gravíssims trastorns gàstrics.
Diuen que les bruixes el feien servir per augmentar l'atracció entre homes i dones, o com a protector de la llar quan es plantava al jardí.
Sembla ésser que la seva introducció com a planta de nadal fou responsabilitat de L'Església Catòlica en un intent de substituir el Vesc (muerdago en castellà) propi dels ritus pagans del solstici d'hivern que feien els druides.
Es una sort que en aquesta vall la podem gaudir en el seu estat salvatge que desgraciadament cada vegada es mes difícil de veure.