13 de novembre 2006

Llops al Catllaràs?


El Llop (Canis lupus signatus) fou ven present al Berguedà al segle XVII, noms com "Collet del Llop" (Castellar de N'Hug) "Matallops" (Bagà) o el "Planell del Llop"(Bescaran) així ens ho demostren. També hi ha una gran riquesa de contes i llegendes al voltant del llop i que es desenvolupen a Gósol, Cava, o Sant Julià de Cerdanyola prova de que el llop era ven present a la cultura popular.
El llop va desaparèixer amb el Progrés, la manca de isards, cérvols, cabirols i sobre tot l'actuació del home feu que aquest animal desapareixes de les nostres muntanyes i que nomes tingués una presència puntual al 1929.
Sembla ésser que cap al 2005 es constata la presència d'almenys un exemplar al parc natural del Cadí-Moixerò molt a prop de la comarca. Segons els organismes del Parc sembla que aquest exemplar estigues emparentat amb França o Itàlia, altres veus diuen que s'ha reintroduit sota secret, sigui com sigui la presencia del llop es un fet constatable.
Al Callaràs, més concretament a la zona de la Font D'ardericò s'han pogut sentir udols nocturns que bé podrien ser d'aquest animal, també es podria tractar d'un gos salvatge o asilvestrat, però algun caçador ens ha dit que a ell li sembla de llop i nosaltres n'estem quasi segurs, però no hi ha res de segur.
La possibilitat de la presència del llop al Catllaràs no es tan esbojarrada, de fet la quantitat de porc senglar, cabirols i cèrvols, la orografia de la zona, així com la presencia d'aquest animal al veí Parc del Cadi fa pensar que podríem ser testimonis de la recuperació d'aquest bell animal a les nostres contrades.
Si es o no veritat, només es qüestió de temps. De moment sigui el que sigui segueix udolant.
-ARTICLES SOBRE EL LLOP
•>> El LLOP MITE o REALITAT
•>> el llop
•>> El Llop:
•>> Tot sobre el Llop Iberic:

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Seria molt bona senyal de qualitat del nostre entorn la presència del llop, un animal capaç de subsistir amb qualsevol engruna, i seria també una llàstima que la mala fama que està agafant entre els veïns de l'Alt Berguedà acabessin per desplaçar-lo o el que podria ser pitjor...
Esperem que el que sentiu a vegades sigui la seva veu i que es deixi veure només per aquells que siguin capaços d'acceptar-lo i respectar-lo com un altre més del Catllaràs, aquest tresor de que molts presumeixen i pocs coneixen i valoren suficientment.
Records per l'Eudald i en Kun des de la Marieta.

Salut!

kun ha dit...

Tens tota la raó, aquest animal te molta mala fama però com be dius es maravellós tindre'l per aci. No sabem si es o no es, però el cas es que quan sents l'udol no en tens cap dubte.
Gracies pel comentari
Una abraçada
Txiki, el tecnologic d'arderico

Anònim ha dit...

si es veritat que s'està reintroduint, seria molt interessant que no fos un secret(que l'administracio inverteixi..) i poguessim gaudir de la preesencia d'aquest ser tan misterios i d'altres com el cervol i l'os pel nostre pais....abans que l'ave els passi per sobre!!!ja està bé d'invertir en asfalt NO AL 4rt CINTURó

Anònim ha dit...

tens tota la rao!!!!!