07 de maig 2008

Cuinar amb Ortigues


Torradeta de pa integral amb mousse d'ortigues i llàgrimeta d'olivada del aragò al oli verge

L’ortiga que té fama de bruixes i campaments d’estiu, també és una verdura de molt mèrit. El Dioscorides de Pi Font Quer en parla així:
Como verdura se toma hervida y sazonada con sal y aceite, como las espinacas; se digiere con gran facilidad, y constituye un alimento de excepcional importancia para los inapetentes, las muchachas cloróticas, los gotosos, los reumáticos, para los convalecientes y, sobre todo, para los diabéticos.
Una infusión de ortigas o un plato de las mismas, a guisa de verdura, son excelentes en lo tocante a la nutrición, y es de lamentar que esta planta no se use con mayor frecuencia en nuestras mesas. (Fournier)
... se descubrió en ella la existencia de la secretina, uno de los mejores estimulantes de las secreciones estomacales, del páncreas y de la bilis, así como de los movimientos peristálticos del intestino.
Las ortigas también pueden contrarrestar la acción alérgica de los moluscos y crustáceos marinos...

Recollida
A mi m’agraden perquè s’assemblen a l’espinac però tenen un gust més fi. La pega està en recollir-les; amb uns guants de cuina no hi ha prou, més val uns guants de productes químics o semblants. Tingueu compte on les agafeu; al costat de la carretera o abocadors i així millor que no (per la contaminació). I com amb qualsevol verdura, es trien les parts més verdes i tendres. A casa es renten amb aigua i lleixiu (apte per potabilitzar, mira etiqueta) i es treuen les tiges llenyoses i les fulles més velles. Una mica d’aigua amb sal i al foc; amb uns pocs minuts ja son tendres, i ja no piquen.

Crema d’ortigues
La mateixa aigua de bullida serveix per fer la crema. Hi afegim una mica d’arròs tipus “bomba” i ho bullim fins que es faci; oli, sal i túrmix. Es pot adornar al plat amb beicon tallat molt fi, gambes pelades i fregides o pa fregit amb all i julivert.

Cigrons amb ortigues
Igual com si fos amb espinacs, amb una mica de beicon del bo.

Múrgoles farcides de mousse d’ortigues i olivat

Es bat ou amb la crema de ortigues fins es quedi esponjós i es fregeix a foc lent. Si les múrgoles son fresques es bullen i es llença l’aigua (si no, son indigestes), si son seques, les deixem inflar amb aigua. Les posem, tallats per la meitat, en una safata de forn amb oli, sal i pebre. Tallem el mousse i farcim les múrgoles, a sobre un toc d’olivat i cinc minuts a 150º: una delícia! Si no tenim múrgoles, també queda bé sobre pa.

Lluç amb salsa d’ortigues
Encara no ho he intentat, però segur que ha de quedar boníssim! A més es podrien intentar combinacions amb qualsevol fruita del mar, com ara ostres, cloïsses, seitons, etc. Si algú porta les ostres, jo poso les ortigues i ho provem. Salut!